zaterdag 28 januari 2012

"Nuttenloze" weetjes: Server opschonen

Een tijdje geleden waren er op mijn werk opeens aantal mensen die geen internet hadden, waarschijnlijk een probleem met een switch. Omdat de kabels net 1 grote bal spaghetti was konden we het probleem ook zo 123 niet oplossen. 1 van de actiepunten naar aanleiding van het probleem was om de patchkast op te schonen en opnieuw in te delen.
Aangezien ik er dan regelmatig een telefoonlijn of internetkabel eruit trek, kon dit niet tijdens werktijd. Dus een keer zaterdag naar mijn werk ipv vrijdag en rustig aan de slag gegaan.

Hier had ik ongeveer een kwart gedaan:


Je moet je indenken dat je telkens boven je hoofd of eronder werkt, met kabels die harstikke in de knoop zitten in een ruimte die boven de 25 graden is, het was dus redelijk intensief...

En het resultaat na zo'n 10 uur werk:


Het ziet er niet veel beter uit, maar het belangrijkste is dat je nu een stuk gemakkelijker bij de poorten kan en ook de lichtjes (die aangeven of er verbinding is) kan zien. Maar het is zeker nog niet helemaal gereed.

Ik dacht dat ik wel wat t-rips uit het magazijn kon pakken, maar helaas kon ik deze niet vinden. Dus ja dan moet je creatief worden met kantoorartikelen. Maandag maar een stagiair aan de slag zetten met T-rips.Voor de niet IT'ers onder ons, een uitleg wat je nu eigenlijk ziet:
De 'kast' bestaat uit 3 delen; het bovenste gedeelte zijn de patches, dan halverwege zitten de switches en onderin de telefooncentrale.
Bij de werkplekken zit een kastje in de muur met 2 openingen, 1 voor de telefoon aansluiting en 1 voor een internetkabel, elke opening heeft een nummer, bv 1-1 en 1-2. Deze nummers komen overeen met de patchkast; Kast 1, gat 1 en kast 1, gat 2. De gaten in de patchkast worden verbonden met of een switch (waar internet uitkomt) of de telefooncentrale.
Voor de duidelijkheid worden er gekleurde kabels gebruikt; grijze kabels gaan naar de telefooncentrale, blauwe en rode kabels is internet voor Pc's, gele en groene kabels gaan naar een server.

6 opmerkingen:

 1. Respect!

  Da's het enige wat ik erover zeggen kan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hOE KAN JE DAT NOU ZO DOEN
  Een paperclip in een netwerkkast !!!!!
  Neem dan een behoorlijke wasknijep.
  Succes
  Wiet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hadden jullie dan wasknijpers bij de kantoorartikelen liggen?!
  Wij iig niet; maar wees gerust ze zijn bijna allemaal al vervangen voor T-rips ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @marc, daar ga ik ze ECHT NIET blij mee maken hoor.
  Snelheid van de switch tbv server 1000 Mbit/sec
  Snelheid van de switch tbv computers 100 Mbit/sec
  Snelheid van draadloos... 10 Mbit/sec

  Nou duurde de fullbackup van de server op de 100mbit switch al bijna een week, nu wil ik niet weten als we dit draadloos gaan doen :p

  BeantwoordenVerwijderen