zaterdag 28 april 2012

Robocup dutch open

Vandaag was het robocup dutch open in Eindhoven; robots zijn mijn ding, dus daar wou ik wel even gaan kijken. Gelukkig was er iemand van Aluvea die wel mee wou en zo stapten we met zijn 2en naar binnen.
Het was een vrij kleine zaal, maar wel veel leuke verschillende dingen.

Zo was er een 'bandje', team Dare heeft een panfluit, een drumstel en gitaar geheel mechanisch en pneumatisch aangestuurd. Vooral de gitaar werd daardoor een erg apart kunstwerk, maar dit was nodig omdat de mechanische bediening van de snaren teveel geluid zouden maken. Mijn gedachte dat de compressor toch ook veel herrie zou maken, maar dat hadden ze opgelost met een paar grote duikflessen onder het podium :)
 

Ook dit vond ik geweldig om te zien; mechanische Dynos die voedsel aanpakken, reageren op aanraking en ook na een tijdje spelen rustig gingen slapen op 1 van de matten. De kinderen konden heerlijk op de grond met de beestje spelen en knuffelen en voor hun was het net echt.
Denk aan ouderen die zo toch een soort huisdier in een verpleeghuis kunnen hebben of kinderen met zware allergie.

En natuurlijk ook nog een foto van de reden dat we ernaar toe gingen; de robocup competitie, we hebben Nederland tegen Japen gekeken, deze foto was tijdens de rust. Het nederlandse team was aanziendelijk sterker en beide teams hadden regelmatig problemen dat een robot opeens een verkeerde kant uit ging. Maar al met al toch leuk om te zien hoe ze elke keer weer verder komen en natuurlijk ook dat alles open source* is, maakt het leuk om te kijken.

*Open source; de techniek en vooral het programma wat gebruikt is moeten de teams delen met elkaar (en de wereld). Het voornaamste doel van de competitie is om de vooruitgang van de robot ontwikkeling te stimuleren en dat lukt niet als je alle ontwikkelingen gesloten houdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten