dinsdag 27 december 2011

Recept: Kerstdiner

1ste kerstavond had ik mijn gezin uitgenodigd om bij mij het kerstdiner te komen nuttigen. Vanaf 16.00 werden ze verwelkomd met een chocolade-speculaas tompouce en een kopje thee. (Dit recept en dan in plaats van het kaneel glazuur gebruik je chocolade glazuur).

Voor het diner stond er een 5 gangen menu (met wat gesmokkel ;)) op de kaart.



We begonnen met een niet alcoholische cocktail. (15 ml kersensiroop, 30 ml sinsap met een kers en een scheutje citroensap in een hoog champagne glas, dit verder vullen met mineraal water.)

Daarna een kipcocktail met kaasstengel en garlic bread. Voor de kaasstengels heb ik een plak bladerdaag in repen van ongeveer 1,5 cm gesneden en deze met wat eigeel bestroken en hierover wat gerapste kaas. Bladerdeeg verder gewoon bakken volgens de verpakking. Om het helemaal mooi te maken zou je de kaas stengels als ze klaar zijn nog kunnen omdraaien en bestrijken met wat eigeel en nog ff 2 minuten in de oven zetten. Voor de kipcocktail heb ik dit recept aangehouden.
Zelf vonden we het iets te vet en zou een yoghurt basis ipv de slagroom willen gebruiken omdat hij nu redelijk vet was.

Daarna het hoofdgerecht; biefstuk met jasje van noten met een gevulde tomaat, broccoli en geroosterde aardappelen met samba saus (geinspireerd door de spaanse patatas bravas). Voor de aardappelen heb ik nu rooster aardappelen van AH gebruikt, maar een licht kruimige aardappel kan ook goed. Deze ff schoon gescrobd en vervolgens in grote stukken gesneden. Het zetmeel van de aardappel afwassen en goed droog maken voordat je hem op een vel bakpapier legt. Over de aardappels kruiden naar smaak (peper, zout, knoflook en paprika poeder) strooien met een fikse scheut olijfolie. Alles goed door elkaar husselen op het bakpapier. Je kan dit nu ff wegzetten en later bereiden of meteen in een voorverwarmde oven van 200 graden plaatsen voor 30-45 minuten.


Na het hoofdgerecht hebben we eerst ff uitgebuikt en vervolgens heb ik de pavlova's geserveerd.

Daarna had ik nog thee (geen koffieliefhebbers vandaag) met 4 bakjes lekkers (aftereight sticks, kaneelkussentjes, tic tacs en chocolade druppels)

En of het allemaal lekker was? Dat moet je niet aan de kok vragen ;)

4 opmerkingen:

  1. Tjonge!! Wat een inspanning. Maar wel voldoening gevend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En niemand van je familie reageert ff. Nou dan doe ik het. Zoals ik al zei, heel lekker en je hebt er vast veel werk aangehad. (alhoewel de schoonmaak ervoor vast ook veel werk was!). Maar ik kom net zo lief een door jou gemaakte pizza eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was veel werk, maar voor een dagje moet dat ook kunnen. Ik merkte vooral nu dat ik erg weinig werkruimte heb in mijn keuken.
    En mama; je wil niet weten wat ik vandaag gegeten heb :p

    BeantwoordenVerwijderen
  4. He, ik lees het nu pas ma! Maar het was voortreffelijk! Ik vind het vooral erg knap dat je het weet te bedenken en uit te voeren, ik kom eigenlijk nooit verder dan iets waarbij je alleen maar de verpakking hoeft te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen