vrijdag 9 september 2011

"Nutteloze" weetjes: Kapotte harddisk

Soms is elk half jaar een nieuwe stagiair toch wel handig, zo heeft degene van het afgelopen jaar mij wat tips gegeven met betrekking tot kapotte hardeschijven en vandaag (eigenlijk afgelopen dagen) heb ik 1 van zijn tips geprobeerd en het werkt nog ook!
Voor het werk had ik kort geleden een 1TB externe hardeschijf aangeschaft om data te kunnen kopieren en backuppen van gebruikers. Vorige week sloot ik deze aan en hoorde ik een tikkend geluid (dan weet je al hoelaat het is) en inderdaad de computer herkende hem niet meer. Meteen een flashback na een aantal jaar geleden toen ik ook vanuit mijn werk een externe hardeschijf had waar ik na veel tijd alle videobanden op had gedigitaliseerd en op de dag dat ik een backup van deze bestanden op DVD wou branden begon de morgen met getik...
Maar ja nu het weetje; als je een hardeschijf op zijn zijkant legt, kan het zijn dat deze toch nog werkt ondanks dat deze kapot lijkt te zijn. Deze eerste tip werkte in dit geval niet, maar de tweede tip, de hardeschijf een dag in de vriezer leggen en dan op zijn zijkant aansluiten werkt wel! Geen getik en ik ben nu de data aan het kopieren. Fingers crossed dat hij het blijft doen totdat de kopieeractie gereed is.
Daarna de hardeschijf leegmaken en dan terugsturen voor garantie.

1 opmerking:

  1. Hoe noem je zo'n tip? "Oma's weetjes" kan niet lijkt mij. Caroline

    BeantwoordenVerwijderen